Entä tulevat isosiskot?

Mitä tulevat isosiskot ovat vauvasta mieltä?
-”Kuhan se on poika niin kaikki on hyvin” sanoi Maxine kun kerrottiin että syksyllä meille syntyy vauva.
Eli arvata voi kuinka jännitti kertoa että tyttö sieltä tulee- taas. Onneksi hän otti kuitenkin asian hyvin!

Maxinelle tämä on jo tuttua mutta Evelinelle kaikki tämä ”vauva-hössötys” on uutta. Toki, Maxine oli 6-vuotta kun Eveline syntyi ja ymmärsi konkreettisesti mitä tarkoittaa vauva ja pikkusisko. Hänen kanssaan pystyi asiasta keskustelemaan. Eveline on niin pieni vielä, vaikka hän taputtelee ja pusuttelee mahaa ja kertoo kuinka siellä on ”beibi” niin ei hän ymmärrä mitä se tarkoittaa, konkreettisesti.

Maxine myös ymmärtää tämän odotusajan erilailla kun Eveline, ja onhan se hurjaa ja pelottavaa kun äiti oksentaa vain sekä makaa tiputuksessa sairaalassa ja nyt vielä veritulppa mikä oikeasti voi olla hengenvaarallinen.
Maxine on muutenkin hyvin herkkä ja kokee kaiken hyvin vahvasti. Olemme paljon keskustelleet raskausajasta ja jopa synnytyksestä koska häntä pelottaa se, hän pelkää sitä että mulle käy jotain synnytyksen aikana. Onneksi Evelinen synnytys meni hyvin ja silloin Maxinekin huomasi että ei ole hätää. Toki ei voi koskaan tietää mitä seuraava kerta tuo tullessaan mutta ei sitä nyt 8-vuotiaalle sanota.

Maxine odottaa vauvaa kyllä kaikesta huolimatta. Hän odottaa että pääsee mukaan hoitamaan ja auttamaan vauva-arjessa. Suuri, korvaamaton apu tulee varmasti olemaankin. Niinkuin myös Eveline omalla tavallaan.
Evelinen kanssa ollaan käyty läpi vauvan tavaroita konkreettisesti, hän tietää missä vauvan kehto on minne vauva menee sitten nukkumaan, hän tietää että sitteri on vauvalle eikä hänelle sekä vaunuihin tulee vauvalle koppa hänen istuimensa viereen. Mutta se että mikä vauva oikeasti on ja että se jää meille, tulee vasta kun vauva on syntynyt ja olemme kotiutuneet sairaalasta.

Eveline käy tissillä vielä aina ennen unia eli ennen päiväunia ja yöunia. Tästä olemme kans keskustelleet paljon miten vauvakin tulee olemaan tissillä. Vielä hän on asian kanssa sujut ja kertookin kuinka vasen tissi on vauvan ja oikea hänen. Hän kuitenkin kuiskaa iltaisin ”låna beibi” (lainaa vauvan) ja iskee kiinni vasempaan tissiin. Olemme siis keskustelleet myös siitä miten vauva tulee lainaamaan ”hänenkin” tissiään.

Olen saanut jonkin verran puolustella omaa valintaani tässä miksi haluan imettää taaperoa ja vauvaa. Mikä on surullista. Tandemimetys on kuitenkin niin luonnollista, kun kyse on juuri 2-vuotta täyttäneestä lapsesta kenelle rintamaito on se paras ja luonnollisin maito. Moni on vain vieroittuneet tästä ajatusmaailmasta liian kauas ja näkee tässä ongelman. Onneksi oma mies on kuitenkin täytenä tukena ja kannustaa imetykseen.
Enkä halunnut missään nimessä alkaa vieroittaa Evelineä tissiltä ennen vauvan tuloa, uskon että tämäkin auttaa jo hieman mustasukkaisuuteen, kun saa jatkaa tissillä käymistä. Tissi on kuitenkin vielä niin tärkeä hänelle kaikinpuolin.

Olemme kuitenkin päättäneet olla stressaamatta tulevaa arkea. Kaikki sujuu omalla painollaan. Mustasukkaisuutta tulee varmasti olemaan ainakin Evelinen puolelta ja toki muuttuu arki Maxinellakin. Vaikka Maxine onkin isompi niin pitää muistaa että pieni se 8-vuotiaskin on ja tarvitsee huomiota, läheisyyttä ja syliä.
Huomiota, läheisyyttä, syliä ja RAKKAUTTA tulee kyllä kaikki 3 lasta saamaan tasavertaisesti, aina!

 

 

Pidät ehkä myös näistä

2 kommenttia

  1. Meillä se mustasukkaisuus tuli vasta vuosien päästä,ku tää kolmas olikin tällänen äitiroikkuja/ suuritarpeinen lapsi..

    1. Totta, ei sitä voi sanoa milloin se mustasukkaisuus ilmenee- heti vai vasta paljon myöhemmin. Siksi olen koittanut olla miettimättä ja stressaamatta koko asiaa, katsoo mitä aika tuo tullessaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *