Kerho vai osa-aikainen päiväkoti?

Arki pyörinyt meillä nyt viikon. Maxine on päivät koulussa ja me Evelinen kanssa puistoillaan ja nähdään kavereita aamupäivät. Oikeastaan aika ihanaa kun syksy tekee tuloaan ja rutiinit alkaa asettautumaan jälleen, ainakin hetkeksi.

Pari viikkoa sitten huomasin asukaspuistomme ilmoitustaululla ilmoituksen syksyllä alkavista kerhoista. Moni kerho täällä on 2,5-vuotiaasta ylöspäin, eli ei koske Evelineä vielä. Nyt kuitenkin oli uusi ryhmä alkamassa juuri näille 2-2,5-vuotiaille, kerran viikossa kaksi tuntia. Tulin kotiin ja ilmoitin Evelinen.
Vasta ilmoittautumisen jälkeen iski paniikki: ”Miten tää tulee onnistumaan. Hän kuka on kova vierastamaan ja hidas lämpeämään uusille ihmisille ja paikoille..?”. Päätettiin kuitenkin että kokeillaan, jos tuntuu ettei kerho ole Evelinen paikka vielä niin sitten hän ei sinne mene.

Ajatus että Eveline olisi kerran viikossa pari tuntia kerhossa lähti siitä että hän saisi oppia toiminaan ryhmässä sekä saisi sitä ”omaa- aikaa”.  Etenkin kun vauva syntyy niin voi olla kivaa että olisi joku ”oma juttu” ja tää kerho voisi hyvin olla se.

Evelinellä on paikka pienestä, yksityisestä päiväkodista mutta emme halua laittaa päiväkotiin. Miksi meillä se paikka on,  juurtuu viime vuoden loppuun. Mun oli tarkoitus mennä takaisin työelämään tammikuussa ja siksi haettiin paikkaa. Emme saaneet kuitenkaan paikkaa kyseisestä päiväkodista. Paikka mikä saatiin oli iso kunnallinen päiväkoti ja sinne en halunnut laittaa puolitoista vuotiasta. Koko tilanne ahdisti meitä vanhempia suuresti (tai ainakin itseäni) kunnes sitten tein positiivisen raskaustestin ja tehtiin heti päätös että jään kotiin. Keväällä meille soitettiin yksityiseltä päiväkodilta ja kysyttiin tarvitaanko vielä paikkaa? Kerroin perheemme tilanteesta ja että vauva syntymässä syksyllä. Päiväkodin johtaja kysyi haluaisimmeko puolipäivä paikan kuitenkin ”helpottaisi arkea kun vauva syntyy”. En ole itse henkilökohtaisesti subjektiivisen päivähoidon puolella ilman mitään erityistä syytä. Ja meillä kun ei ole sitä syytä niin emme halunneet vastaanottaa edes puolipäivä paikkaa. Kyseisellä päiväkodilla on kuitenkin käytäntö että saamme pitää paikan vaikka emme ottaneet sitä vastaan. Ja onhan se huikeaa tulevaisuutta ajatellen!

Olen kuullut paljon mielipiteitä tästä osa-aikaisesta päivähoidosta, etenkin kun jompikumpi vanhemmista on kotona nuoremman kanssa. Puhutaan paljon kuinka se isompi tarvitsee ikäistänsä seuraa tai kuinka ei pysty antamaan virikkeitä sille isommalle mitä hän tarvitsisi kun vauva syntynyt. Meillä tämä ei kuitenkaan ole ongelma. Tapaamme liki päivittäin Evelinen ikäisiä kavereita ja puistossa tai avoimessa päiväkodissa pääsee purkamaan energiansa hyvin. Ymmärrän kuitenkin hyvin,  että jokaisella perheellä on omat haasteensa ja silloin ehkä juuri jollekin se osa-aikainen päivähoito on se juttu. Ymmärrän myös ettei kaikki pienemmät kaupungit tai kylät pysty järjestämään kerhoa tai leikkipuistotoimintaa mutta nämä kaupungit ja kylät ketkä pystyy niin suosittelen lämmöllä!

Meillä oli tosiaan ensimmäinen kerhopäivä alkuviikosta ja meni todella hyvin! Olin mukana kokoajan mutta näytti kyllä niin mallikkaalta jo Evelinen toiminta siellä että ensi viikolla kokeillaan jos lähden alun jälkeen pois ja neiti saa puuhastella rauhassa. Ryhmässä on kuusi poikaa ja sitten Eveline. Eli seitsemän lasta + kolme aikuista, mikä on mielestäni todella hyvä.

 

Pidät ehkä myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *