Rehellinen kokemukseni suoramyynnistä- Miksi ei enää.

Tämä tulee varmasti olemaan hyvin mielipiteitä jakava teksti. Mutta tämä pohjaantuu täysin minun omaan kokemukseeni.

Kaikki alkoi loppuvuodesta 2016 kun vanha tuttavani otti yhteyttä Facebookissa. Olin kotona Evelinen kanssa ja jäämässä kotihoidontuelle, töihin en halunnut vielä palata. Hänellä oli idea miten pystyisin mahdollisesti laittamaan oman yritystoimen pystyyn sekä jatkaa kotona olemista. Hej, mikä mahtava mahdollisuus kotiäidille!
Hyppäsin mukaan, kaikki se mitä kerrotiin ja dokumentit jotka sain kuulosti todella siistiltä. ”kaikki on itsestäänsä kiinni, sä pystyt siihen kyllä”- on aika kuultua kaikissa yrityksissä varmasti, myös tässä. Toinen good one on ”voit itse valita työmääräsi sekä tehdä töitä missä vain, milloin vain”, ”käytät somea muutenkin päivän aikana, miksi et hyödyntäisi sitä samalla ja ansaitsisit rahaa”.
Olen ihmisenä hyvin kiinnostunut kaikesta uudesta ja ehkä hieman (valitettavasti) sinisilmäinen. Silloin ei mielestäni puhuttu vielä suoramyynnistä samanlailla kuin nyt eli en edes oikein tiennyt mikä verkostomarkkinointi/ suoramyynti on. Siksi olen onnellinen että siitä puhutaan paljon parhaillaan ja ihmiset saa tietoa asiasta.

Ensimmäinen kosketus, kokemus suoramyyntiin: Tein suuren virheen heti ensimmäisenä askeleella ihan vaan koska olin tyhmä ja tietämätön. Ostin suuren aloituspakkauksen, mikä oli kattava (ja arvokas) mutta tämä pakkaus oli kuulema paras ja loistavin startti bisnekselle.
Olin todella innoissani ja innokas kaikesta. Tuotteista sekä ylipäätään mahdollisuudesta. Kävin koulutuksissa ja luin eri kirjoja. Nyt jälkikäteen näen nämä kaikki koulutuksetkin ihan eri silmin. Myönnän, on niissä hyviä pointteja mutta aika pitkälti aivopesua, hypetystä. Ihmiset jotka kertoo omaa tarinaansa ovat hyviä siinä, yleensä heillä on ollut suht hankala alku, elämä jonka bisnes kuitenkin lopulta pelastanut ja lähtenyt lentoon, ”uskot vain itseesi ja visioit tiimisi”. Ja siis todella hyvä heille, oikeasti! Mutta tässä pitää muistaa se, on tutkittu että ”parhaat” paikat on yrityksistä on viety jo. En sano etteikö rahaa pystyisi tienaamaan, mutta ei sellaisia summia jotka moni näkee silmissään…
Tämä lähti taas raiteiltaan, johtuu siitä että verenpaineet nousee edelleen kun mietin kaikkea.
Palataan takas ensimmäiseen kosketukseen- Huomasin kuitenkin suht nopeasti ettei tuotteet toimineet. Sen kautta oli oikeasti aika vaikeata suositella niitä eteenpäin koska en todellakaan suostunut alkaa valehtelee kuinka mahtavia tuotteet ovat. Kaikki vähän hiipui, pikkuhiljaan…

Kesällä 2018 oli eräs yritys hyvinkin esillä Instagramissa. Seurailin mutta ei kiinnostanut, tai ”kiinnostanut”. Olen kuitenkin kärsinyt vuosia pahasta migreenistä ja yksi lokakuinen aamu, katsoin yhden kyseisen yrityksen jälleenmyyjän Instagramia missä puhui heidän tuotteen positiivisesta vaikutuksesta pääkipuun, migreeniin. (tässä tullaan taas tähän miten tuotteita markkinoidaan- väärin, lain vastaisesti) No, arvaatte varmaan kuinka kävi, tästä alkaa kosketus numero kaksi suoramyyntiin.
Otin heidän perus tuotteet käyttöön, innostuin ja huomasin vaikutuksen omassa jaksamisessa, energiassa. Rupesin tutkimaan enemmän yritystä ja heidän palkkiojärjestelmää koska olihan Amelie juuri syntynyt ja kohta ollaan taas kotihoidontuella + muutto ulkomaille. Haluan tuoda itsekin leivän pöytään eli rahaa piti jostain saada. Ja olihan tässäKIN mahdollisuudet vaikka mihin, ilmaiset autoedut, lomat ja muutkin edut- täydellistä.
Tykkäsin tuotteista koska tuntui että oikeesti sain apua väsymykseeni ja olihan aamu ihana aloittaa pirtsakan keltaisella juomalla.
Tykkäsin tuotteista, eli oli helppo suositella eteenpäin. En kuitenkaan kestä sitä väkisin myymistä tai tyrkyttämistä jonka takia en noussut nopeasti tai kovaa. Puhumattakaan terveysväittämistä, ehdoton ei markkinointiin.

Tähän alaan kuuluu positiivisuus. ”älä lue negatiivisia tekstejä”, ”älä katso mitään negatiivista”, ”hakeudu saman tyylisten ihmisten pariin” ja on jopa sanottu että kannattaa etsiä uusia ystäviä jotka tukee tätä 110%.
Näin jälkikäteen kun katson kaikkea taaksepäin nousee ensimmäisenä tunne että hävettää, nolottaa ja jopa ehkä viha. Kuinka tyhmä voi ihminen olla ja kuunnella tälläistä ja jopa pahimmassa tapauksessa uskoa tällaiseen?
Samalla on Markoa kohtaan hyvin ristiriitainen olo: Olen pettynyt häneen ettei hän väkisin saanut mua näkemään totuutta MUTTA, samalla olen hyvin kiitollinen hänelle että hän tuki mua. Niinkuin tukee vieläkin.

En sano että kummankaan yrityksen tuotteet ovat huonoja mutta kriittisesti kannattaa suhtautuu, niinkuin kaikkeen. Olen ollut itse nyt ilman tuotteita kohta kaksi kuukautta ja rehellisesti, en huomaa voinnissani eroa. Eli, oliko kyseessä placebo vai olinko vain niin väsynyt vauvavuoden että liki mikä vain olisi toiminut? En meinaa sen enempää kuitenkaan mennä syvemmin kummankaan yrityksen tuotteisiin tai sisällysluetteloon, puhumattakaan näistä luvatuille ”solutasoille”- imeytyviin ainesosiin. Koska no, jokainen voi päätellä tai lukea tutkimuksia itse, onko tämä edes mahdollista?

Vaikka tämä teksti oli vain pintaraapaisua kaikesta ja ainoastaan kahden yrityksen kokemuksesta niin liki kaikki suoramyynti yritykset toimii samanlailla. Paljon luvataan ja paljon otetaan mutta (liki) mitään et saa.
On myös ikävää että jotkut hyvinvointi yritykset naamioituu yrityksensä taakse mutta lopulta on tarkoitus vain myydä suoramyynti tuotteita, ravintolisiä.
Olen jopa lukenut että jotkut sosiaalisen median vaikuttajat pyytää/tekee yhteistöitä, kun yhteistyö on loppunut niin alkaa suoramyynti tykitys, ”tässä oiva tilaisuus lisätienistiin” ”tämän avulla saat lisää energiaa” jne. lista on loputon. Tämä jos jotain on härskiä.

En halua tällä tekstillä ketään dissata, painotan että tämä on täysin oma kokemus ja oma mielipide joka on muuttunut rajusti näitten viimeisten kuukausien aikana. Olen lukenut paljon aiheesta MLM (multilevel marketing) joka avannut silmäni. En myöskään enää niele syytä mikä kerrotaan aloitteleville myyjille sekä asiakkaille, mistä tuotteiden hinnat perustuu. Tai kannattaa selvittää edut, onko esim matkaetu kuitenkaan niin hyvä diili?
Toivon että ihmiset lukevat (enemmän tai ylipäätään lukevat) suoramyynnistä ennen kun lähtevät mukaan. Tiedän, todellakin tiedän kuinka houkuttelevalta kaikki voi kuulostaa ja jopa helpolta. Fakta kuitenkin on se ettei se niin ole, millään lailla.
Tiedän myös että tätä tekstiä lukee ihmisiä jotka ei niele sanaakaan tästä tai ajattelee että olen kateellinen. Näin ei kuitenkaan ole.

Päällimmäinen tunne itselläni on tällähetkellä häpeä, miksi olen ollut näin sinisilmänen?

Pidät ehkä myös näistä

6 kommenttia

 1. Hyvä kirjoitus!
  Nämä MLM yritykset saavat helposti hyppäämään mukaan sillä postiivisella hypetyksellään!
  Mä aloin lukemaan jälkimmäisestä yrityksestä netistä erilaisia kirjoituksia ja nämä avasi mun silmät, koska ko. yrityksen johtokaan ei kommentoinut asiaa. Ja tutkimustietoa muuten löytyisi ainakin pubmedistä. Se vei uskottavuuden omissa silmissäni.
  Ei sillä, varmasti ihan ok tuotteita sinänsä, joskin vitamiini & mineraalipitoisuudet aika pieniä, samalla hinnalla saan aika paljon laadukkaampia tuotteita luontaistuotekaupaata (edullisemmin).

  Jopa näiden kahden yrityksen jälkeen meinasin lähteä eteeristen öljyjen osalta jomman kumman suomessa toimivan MLM yrityksen matkaan, joskin tässä kohdin enemmänkin vain asiakkaana. Mutta onneksi sitten tein tässä kohtaa fiksun jutun ja kaivoin googlen esiin. Nyt on käytössä taatusti laadukkaat tuotteet murto-osalla MLM-tuotteiden hinnasta!

  Joillekin toki tämä tuo rahaa ja menestystä! Mutta sitä eibtaatusti ole luvassa jokaiselle. Ja kuten mainitsit, suurin osa niistä menestyneiden paikoista on jo mennyt. Toki edelleen on mahdomlisuus luoda menestyvä ura näillä, löytyyhän sitä ihmisiä, joille myydä, mutta helpolla se ei taatusti tule!

  1. Kiitos! Siihen hypetykseenhän kaikki rakentuu. Joka on osittain on surullista koska mm. yksinäiset tai ”kadoksissa” olevat ihmiset tarttuu tilaisuuteen- löytäekseen uusia, iloisia ihmisiä ympärilleen…

   Mahtavaa että luit ja sait netin kautta tietoa, toki googlatessa kannattaa olla kriittinen mutta löytyy sieltä paaaaljon hyvääkin joka perustuu juuri ihmisten kokemuksiin tai juuri mainitsemaasi ei mitään, ei mitään kannanottoa minnekkään suuntaan. + Löytyy myös faktaa!

 2. Mikä siinnä on, et jos perhe, ystävät ja läheiset sanoo et älä mee tohon hömppään mukaan niin miksi sitä kuunnellaan enneminkin tuiki tuntemattomia myyjäpuheita mielummin? Ite koen aika loukkaavaks ettei uskot mut sitku tarpeeks moni kohun myötä vouhottaa tästä ni sit ne silmät avautuuki… eiks lähimmäisiin pitäis luottaa?

  1. Hyvä kysymys, ehkä sitä miettii että nämä läheiset ei vaan tajua tätä mahdollisuutta koska eivät ole kokeilleet, se tuiki tuntematon myyjä osaa nimittäin hommansa ja myydä… Ja itseasiassa kukaan läheinen ei mulle koskaan sanonut ainakaan suoraan että ”älä”.
   Turha mielestäni tästä on loukkaantua ja parempi että silmät aukeni nyt kun myöhemmin. Siksi on mahtavaa että tästä puhutaan ja saa näkyvyyttä!

 3. Kiitos kun jaoit rohkeasti oman kokemuksesi! Eikä ole mitään syytä hävetä, kun ihmisiä tässä ollaan ja kaikille sattuu virhearvioita. Onneksi olet saanut jätettyä tuon maailman taaksesi 😊

  1. Kiitos! Niinkuin ystäväni sanoi ” Oikeesti me ollaan ihmisiä ja me tehdään virheitä ja niistä opitaan.” Olkoon tämä sellainen. 🙏🏻

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *