Vanhempien pahin pelko

Olen varma että jokaisen vanhemman pelko on lapsen sairastuminen vakavasti. Meillä jätti sydän yhden lyönnin väliin kun lääkäri sanoi sanan aivokasvain.

Palataan takaisin ajassa noin kuukausi. Oli sunnuntai kun Marko huusi olohuoneesta ”Ida tule”. Kun tulin olohuoneeseen oli Eveline ihan normaali paitsi että silmät karsasti pahasti. Marko kuvaili mitä oli tapahtunut ja nopeasti ymmärsin että kyseessä oli poissaolokohtaus. Sinä sunnuntaina näitä tuli kolme.

Meillä oli heti seuraavana päivänä, maanantaina Amelien neuvola ja otin tapahtuneen puheeksi siellä. Meille varattiin heti samaisen viikon perjantaihin Jorviin, erikoislääkärille aika.
Kun päästiin lääkäriin perjantaina oli viikon aikana ollut pari kohtausta minkä jälkeen silmät aina karsasti voimakkaasti. Välillä oli oireena vain voimakasta silmien karsastusta. Lääkärin penkkiin kun istahdin purskahdin itkuun ja kerroin oireista. Lääkäri otti onneksi heti huoleni vakavasti ja ohjasi Evelinen laajoihin verikokeisiin sekä EKGhen. Lääkäri sanoi että voidaan kuitenkin rauhallisin mielin mennä kotiin, jos kohtauksia alkaisi tulemaan sarjana tai oireina tulisi jonkin sortin kramppaamista, tärinää niin silloin saatiin ohjeistukseksi hakeutumaan Helsingin lastensairaalan päivystykseen. Hän kuitenkin sanoi että tekee lähetteen neurologille sekä silmäpolille mutta konsultoi heti päivän aikana neurologia.
Päästiin kotiin, syötiin lounas niin Eveline sai kohtauksen jälleen. Sain Evelinen päiväunille minkä jälkeen puhelin soi. Saatiin heti maanantai aamupäiväksi neurologille ajan. Kiitin itkien, helpottuneena.

Maanantai tuli, oltiin vanhempina hyvin huojentuneita että saatiin näin nopeasti aika. Neurologin kanssa keskusteltiin pitkään, katseltiin kuvia mitä olin ottanut karsastuksesta sekä mietittiin oireita. Eveline alkoi varvistamaan viime keväänä sekä kertoo kuinka jalkapohjaan sattuu aina varvistuksen jälkeen. Neurologi sanoi että epäilee lapsuusajan epilepsiaa oireiden perustein ja että nämä varvistukset olisi jo ensioireita viime keväästä mutta myös aivokasvain voi oireilla samantapaisesti ja silloin pelästyttiin.  Neurologi oli myös sitä mieltä että pitäisi ottaa lyhytaikainen EEG (aivosähkökäyrä) ja saatiin aika siihen heti samaiselle päivälle. Se oli onneksi puhdas. Kun neurologi soitti iltapäivällä ja kertoi eeg:n tulokset niin hän sanoi samalla myös että haluaa saada kiireellisenä otettua magneettiröntgenkuvat päästä. Saatiin siihen aika perjantaille. Olen äärimmäisen kiitollinen tällähetkellä kunnalliseen sairaanhoitoon, meidät otettiin todesta sekä saatiin kaikki tärkeät tutkimukset viikon sisään otettua.

Huomasin viikon aikana että itselläni oli jonkinlainen muuri tunteilleni. En osannut pelätä sitä pahinta- aivokasvainta, en vain osannut. Marko kuitenkin osasi ja valvoi monet yöt ahdistuneena.
Perjantaina kun piti lähtee kohti Lastensairaalaa niin nousi itselläni kova ahdistus. Mitä jos meidän tytöllä onkin aivokasvain? Mitä jos hän kuolee?
Nukutus sekä kuvaus meni hyvin. Päästiin kotiin jo iltapäivällä. Sitten alkoi piinaava aika, meillä oli sovittu tuloksien kuuleminen vasta viikon päähän.

Viime perjantaina kuultiin tulokset, helpottavat tulokset: ”kuvat olivat puhtaat”- huh, pystytään taas hengittämään. Neurologi oli kuitenkin edelleen hieman mietteliäs mistä kohtaukset tulevat. Niitä kuitenkin on minimissään pari viikossa. Kestoltaan eivät kuitenkaan ole pitkiä. Hän mietti ääneen myös toista vaihtoehtoa ”mitä jos nämä kohtaukset liittyisivät kuitenkin myös Evelinen refluksiin..” tulisi niin voimakkaita kipupiikkejä että Eveline reagoisi poissaolevana silloin. Refluksi ei kuitenkaan selittäisi varvistuksen tai voimakkaan karsastuksen. Neurologi halusi kuitenkin konsultoida gastroenterologia refluksista ja palaa asiaan meille tällä viikolla, muutoin seuraillaan joulukuun alkuun minkä jälkeen mennään neurologin vastaanotolle jälleen. Mietinnässä olisi pitkäaikainen video EEG jos saataisiin kohtaus tallennettua. Sekä silmäpolille meillä on aika joulukuun alussa.

Tällähetkellä on meillä vanhemmilla rauhallinen olo, se kaikista pahin aivokasvain on poissuljettu. Uskalletaan seurailla ja meillä on ohjeet miten toimia kohtauksien aikana. Jos Evelinellä on lapsuusajan epilepsia mikä on nyt todennäköistä, niin noin 90% heistä paranee siitä ja pystyy elää lääkitöntä elämää aikuisena.

Pidät ehkä myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *